IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P500 затвори най-добрата си седмица от юни насам

По-слабият долар насърчава ръста в цената на петрола

23:35 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Фондовите пазари отвъд Океана завършиха на зелена територия последната сесия за тази седмица. Настроение на търговията донесоха прогнозите, че скоро Федералният резерв вероятно ще отслаби монетарната си политика, пише CNBC. В четвъртък статистиката показа, че инфлацията в САЩ през октомври се повишава по-бавно от очакваното и сега очакванията са, че централната банка ще преосмисли следващото увеличение на основната лихва.

Широкият индекс S&P 500 записа силна седмица с ръст от около 6%, което е най-доброто му постижение от юни насам. Сесията затвори при стойност на индекса от 3992,93 пункта, което е повишение от 0,92% спрямо четвъртък. За Dow Jones повишението днес е скромно - в рамките на 0,1% до 33 747,86 пункта, а технологичният Nasdaq затвори търговията при 11 323,33 пункта, или увеличение от 1,88%. За седмицата Dow Jones добави 4%, а Nasdaq - почти 8 на сто.    

Данните за инфлацията, разпространени в четвъртък (10 ноември) доведоха до резки скокове и за трите водещи индекса на Wall Street и те записаха най-добри дневни постижения за последните две години.

Ръстовете днес бяха ограничени от шока, свързан с проблемите около FTX. Компанията съобщи, че се готви за фалит и поиска защита от кредиторите си. Но от друга страна Китай съобщи, че ще премахне част от ограниченията, свързани с коронавируса, което подкрепи търговията.

Сред големите печеливши днес е Walgreens Boots Alliance, чиито акции поскъпнаха с повече от 7% до 41,26 долара за брой, след като Deutsche Bank препоръча на своите клиенти купуват акции от козпанията. Акциите на Intel поскъпнаха с малко над 2% до 30,43 долара за брой.

На петролните пазари двата основни сорта петрол отчетоха ръст от малко под 3%, след като Китай съобщи за разхлабване на Covid-режима, но не успяха да преодолеят загубите от началото на седмицата, на фона на очакваното свиване на потреблението в Китай.

Европейският Brent затвори търговията с цена от 95,99 долара за барел, което е повишение от 2,5 на сто. За седмицата обаче контрактите се търгуват с 2,6% по-евтина, изчислява Market Watch. Лекият суров петрол (WTI) поскъпна с 2,9% до 88,96 долара за барел, но за седмицата цената му намалява с почти 4 на сто.

Търговията с петрол е под влиянието и на по-ниската стойност на щатския долар. На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0356 долара, а стойността на британския паунд вече достига 1,184 долара.

Златото се търгува за 1769,60 долара за трой унция, като доставките поскъпнаха с 0,9% в рамките на деня. Седмицата обаче е най-успешната за ценния метал от юли 2020 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още